Yazar

Prof. Dr. Faik Yaltırık - Yrd. Doç. Dr. Güler Dalgıç

Yayınevi

Edirne Valiliği

Yayın Tarihi

1999-01-01

Kategori

Bilim


ISBN

-

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

80

Boyut

21 x 30 cm.

Açıklama

Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. Yılı  -  Osmanlı Devleti'nin 700. Kuruluş Yıldönümü

İçindekiler

Varlığımızın Sembolü: Anıt Ağaçlar

Sunuş

Önsöz

Özet

Trakya'daki Bazı Anıtsal Ağaçların Mitolojik, Mistik, Folklorik ve Tarihsel Yönleri

Harita

Trakya'daki Anıtsal ve Korunması Gereken Ağaçların Listesi

Tekirdağ ve Çevresindeki Anıtsal Ağaçların Fotoğrafları

Kırklareli ve Çevresindeki Anıtsal Ağaçların Fotoğrafları

Eceabat ve Çevresindeki Anıtsal Ağaçların Fotoğrafları

Kaynaklar

***

“Trakya’nın Anıtsal ve Korunması Gereken Ağaçları” kitabında  “Trakya’daki Bazı Anıtsal Ağaçların Mitolojik, Mistik, Folklorik ve Tarihsel Yönleri” bölümü Fatih’in ikinci eşi Sıttı Şah Sultan için inşa ettirilen Sarayın bahçesi ile başlıyor. Yörenin en kalın Dişbudak ağacı ile devam eden kıymetli araştırma içinde önemli bir detay var:

“Güler Yaltırık adını verdiğimiz anıtsal Katran Ardıcı, Trakya’da sadece Bülbül Korusunda bulunan ardıçlar arasındadır. Uzunköprü, çevre köy ve kasabalardan gelen halk Mayıs ayında eğlenceler yaparak bahar bayramını coşkuyla kutlarlar. Buranın milli park haline getirilmesi uygun görülmektedir.”

Babam ve sevgili Güler Dalgıç, bir kadirşinaslık örneği yapmışlar. Babamın arkasındaki en büyük maddi ve manevi güç olan annemin adını Katran Ardıcı’na vermişler. Mevlevi atalarım bu kadirşinaslık için “Niyaz Zinciri” diyorlar. Geçen yıl bugün babamın yanına Zincirlikuyu aile kabristanına defnettiğimiz annemin ve tüm büyüklerimizin ruhu şad olsun. Bu kitabın hazırlanış sürecini biliyorum. RE Books Arts’a kayıt ederken anılar bir film şeridi gibi geçti. Gelecek kuşaklara aktarmak vazifem.