Eser

Türkiye’deki Doğal Oleaceae Taksonlarının Sistematik Revizyonu - Taxonomic Revision of the Indigenous Taxa Within The Family Oleaceae In Turkey

Yazar

Prof. Dr. Faik Yaltırık

Yayınevi

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları - İ.Ü. Yayın No: 2404 - O.F. Yayın No: 250

Yayın Tarihi

1978-12-01

Kategori

Bilim


ISBN

-

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

118

Boyut

16.5 x 24.5 cm.

Açıklama

Türkiye’deki Doğal Oleacea Taksonlarının Sistematik Revizyonu” adlı bu araştırma, ilk olarak 1961 yılında Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi Herbaryumunda başlamış ise de, 1970-76 yılları arasında yoğunluk kazanarak yapılan herbarium çalışmaları ile arazideki gözlemlerimizin değerlendirilmesi sonucunda tamamlanmıştır.

 

Arazide toplanan materyallerin tanım ve değerlendirilmeleri için 1970, 1974 – 75 yıllarında Royal Botanic Garden, Edinburgh (E); Royal Botanic Gardens, Kew (K); Muséum National d’Historie Naturelle, Paris (P); Naturhistorischen Museum, Viyana (W), British Museum (Natural History), Londra (BM) ve Herbarium of the Linnean Society of London (LINN)’a giderek çalıştım ve buralardaki herbarium ve müzelerin Türkiye ile ilgili koleksiyonlarından ve kütüphanelerinden büyük ölçüde yararlandım. “Türkiye Florası”nın hazırlayıcısı Dr. P. H. Davis, Edinburgh Herbaryumunda yer alan Türkiye’den toplanmış Oleaceae materyallerini, 1973 yılında Fakültemiz Herbaryumuna (ISTO) bir yıl süreyle ödünç olarak göndermek nezaket ve kolaylığını göstermiştir.

 

Yabancı herbarium ve müzelerin dışında, yerli herbaryumlardan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi (ISTO), İ.Ü. Eczacılık Fakültesi (ISTE), Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi (ANK), Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi (KATO) herbaryumlarına ait metaryallerinden de faydalanılmıştır.

 

Yukarıda adı geçen kuruluşların director ve kustoslarına, revizyon sırasında devamlı olarak değerli yardımlarını gördüğüm Dr. P. H. Davis (Edinburgh), Mr. I. C. Hedge (Edinburgh), Miss. I. M. Lamond (Edinburgh), Dr. P. S. Green (Kew), Mr. R. D. Meikle (Kew), Mr. M. Coode (Kew), Dr. N. K. Robson (BM), Doz. Dr. H. Riedl (Wien), Prof. Dr. K. Browicz (Poznan-Polonya), Prof. Dr. A. Baytop ve Prof. Dr. T. Baytop (İstanbul), Prof. Dr. H. Demiriz (İstanbul), Prof. Dr. R. Çetik (Ankara)’e bilhassa teşekkür ederim.

 

Türkiye’deki çalışmalarımda yardım – teşvik ve yakın ilgisini esirgemeyen Sayın Hocam Prof. Dr. H. Kayacık’a, kürsü arkadaşlarım Sayın Prof. Dr. B. Aytuğ ve Sayın Prof. Dr. Muzaffer Selik’e candan teşekkür ederim. Ayrıca tezin hazırlanmasında büyük yardımlarını gördüğüm Sayın Doç. Dr. G. Eliçin’e ve diğer kürsü arkadaşlarıma, bazı objelerin fotoğraflarını çekip göndermek zahmetinde bulunan meslektaşlarım Dr. R. Anşin, Dr. M. Vural, M. Gülenç, Dr. T. Özdemir ve M. Ercan’a, fotoğrafların tabında emeği geçen A. Kılıç ile müsveddelerin daktilosunda titizlik gösteren S. Çimen’e ve haritaların çiziminde emeği geçen T. Pehlivan’a ayrı ayrı teşekkür ederim.

Prof. Dr. Faik Yaltırık

Bahçeköy, Şubat 1978

 

***

 

“Orijinali Suriye olduğu zannedilen Yabani Zeytinin aşılanmasıyla çoğaltılan ve Antik devirlerden beri Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü memleketlerde yetiştirilmekte olan kültive zeytin (olea europaea A. var. europaea - kültivar), Anadolu’da da yüzlerce yıl evvelinden yetişip yayılma şansına sahip olmuştur. Bu kültüvara ve kültüvarlara anaçlık eden Yabani Zeytin (Delice) memleketimizin doğal bitkisidir. Delice yerli ve yabancı kaynaklarda değişik adlarla tanıtılmaktadır.” Türkiye’deki Doğal Oleaceae Taksonlarının Sistematik Revizyonu - Taxonomic Revision of the Indigenous Taxa Within The Family Oleaceae In Turkey” Prof. Dr. Faik Yaltırık, 1978

Bu kıymetli kitapta “zeytuni yeşil sürgünler” ifadesi sözlü ve yazılı edebi dilimizde kullandığımız “zeytin yeşili”ni hatırlattı. Babam bunu sarı çiçekli yasemin (Jasminum fruticans L.) için kullanmış.

Latinceleri şu anda italik yazamadığım için hocalarım beni affetsinler. Kitap kayıtlarında dikkat ediyorum.

Ayrıca kitap içlerinden çıkan sürprizlere de bayılıyorum. Bu kitabın içinden de Dipartimento Di Scienze Botaniche dell’Universita di Palermo dokümanı çıktı, üzerine iki Italya pulu ile. Palermo ile ben de yazışmıştım o yıllarda.

Saygı ile,

Rengigül Ural, 2022 Orman Haftası