Yazar

Prof. Dr. Faik Yaltırık

Yayınevi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü Yayını

Yayın Tarihi

1984-06-01

Kategori

Bilim


ISBN

-

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

84

Boyut

16.5 x 24 cm.

Açıklama

“Akademik kariyere ilk adım attığım yılın sonbaharında, bundan yirmi altı yıl önce 1958 yılında, Orman Fakültesi Botanik Kürsüsü Herbaryumu’nda teşhis yapılamamış, Meşe örneklerinden yüzlercesini, kürsü başkanımızın isteği üzerine, Ankara’ya trenle giderek Fen Fakültesi, Botanik Enstitüsü direktörü merhum Prof. Dr. Hikmet Birand’a ulaştırdığımı ve kendisinin de götürdüğüm örnekleri enstitüdeki örneklerle birlikte İsrail’e, Yakın Doğu  Asya’nın Meşeleri üzerinde o yıllarda söz sahibi olan Prof. Dr. M. Zohary’e teşhis ettirmek üzere gönderdiğini, acı bir anı olarak anımsarım.

Kuşkusuz aradan geçen çeyrek  yüzyıl esnasında, ülkemizin tüm kurumlarında olduğu gibi Ormancılık Örgütü ile Orman Fakültemizin bilim dallarında da küçümsenmeyecek gelişmeler kaydedilmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde Orman Botaniği alanında yararlı çalışmalar yapılmış ve bu arada orman ağaçlarımızın tanınması ve ülkemiz ormanlarındaki yayılışları konusunda bize önemli katkılar ve kolaylıklar sağlayan bir “Herbaryum” kurulmuştur (ISTO).

Yıllar sonra, Edinburgh Üniversitesi, Kraliyet Botanik Bahçesi Herbaryumu’nda hazırlanan 10 ciltlik Türkiye Florası (Flora of  Turkey and the East Aegean Islands) için Türkiye Meşeleri’nin revizyonunu yapmak şerefi bu kitabın yazarına nasip olmuştur. 

Orman Genel Müdürlüğü’nün benden; ülkemizdeki meşe türlerinin uygulayıcılar tarafından tanınmasına yardımcı olmak amacı ile bir kitap hazırlama isteminde bulunması üzerine, yukarıda belirtilen çalışmalardan geniş ölçüde yararlanılmıştır.

"Türkiye'nin Meşeleri Teşhis Kılavuzu" adlı bu kitabın renkli resimlerle kuşe kâğıdına basılmasına imkân sağlayan Orman Genel Müdür Yardımcısı Sayın Doğan Eren ile Marmara Bölge Ormancılık Araştırma Müdürü Sayın Orhan Acar'a teşekkür ederim.

Bazı resimlerin mürekkeple çizilmesinde bana yardımcı olan genç meslektaşlarım Asuman Güngördü, Mesut Hasdemir, Fikret Işık ve Ahmet Yeşil'e; daktilo işlerini özenle yürüten Sevgi Bıyıklı ve Suzan Aktaş'a; basımı titizlikle ve çok kısa sürede gerçekleştiren Yenilik Basımevi sahibi Sayın Reşat Umur ve emeği geçen matbaa personeline teşekkürlerimi sunar, eserin meslektaşlarıma yararlı olmasını temenni ederim.”

Prof. Dr. Faik Yaltırık, İstanbul, Bahçeköy, Nisan 1984

***

Dün gece iki kitabını inceledim. RE Books Arts’a kayıt ederken her kitabı incelemeye, okumaya gayret ediyorum. Bilinçli göz ve hafızanın önemini genç nesillere aktarma çabası. Bir de yadigarlara sahip çıkmak.

Kitapları incelerken bazı fotoğrafların eşim Ersin Ural tarafından çekildiğini mutlulukla gördüğümde anılar da aklıma geldi. Ersin de tek tek inceledi. Prof. Dr. Asuman Efe, nur içinde yatsın, Ersin’in stüdyosuna getirirmiş. Kibar ve sevgi saygı ile sohbet ettikten sonra Ersin kendisine verilen vazifeyi yerine getirirmiş.

Quercus virgiliana Ten. bunlardan biri. Tüylü meşeye benzer de ondan bazı özelliklerle ayrılırmış.

Kitabın Önsöz’ü de kıymetli bilgilere işaret ediyor. Kitaplığa bu bilgilerle kayıt ettim..

Rengigül Ural, 6 Nisan 2022

***

Akademik Yorumlar:

"Rahmetli Faik hocam, kıymetli babanızı daima rahmetle anıyorum iyi ki öğrencisi oldum; Angiosperm dersimize giriyordu, sınavdan en yüksek puanı alan 10 kişiye Türkiye Meşeleri kitabını imzalayıp hediye etti, ben de bu öğrencilerden biriydim, hepimizi tek tek tebrik etti. Fakültemizin duayen hocasının yeni nesil hocalara da örnek olmasını dilerim." Canan Yeşil

"Meşelerimizin tanıtımı konusunda hâlâ tek faydalanılan eser...Hocamızı minnetle anıyoruz..." Recai Şenel

"Faik hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Meşe türlerinin tanıtımı ile ilgili ülkemizde bir ilk olan bu kitap, amenajman arazi çalışmalarımızda her zaman elimizin altında idi!" Tarhan Zık

"Akademik hayatımız boyunca elimizin altında tuttuğumuz bir eserdi. Hocamın ruhu şâd olsun." Prof. Dr. Ferhat Bozkuş

"Hocamın mekanı cennet olsun, "Baba" lakabı ile her ortamda bize babalık yapmıştır. Konusuna bu kadar hakim hoca az yetişir. Bunu başımdan geçen bir olayla doğrulamak isterim: YTÜ de yüksek lisansımı yaparken Süs Bitkileri dersi için Yıldız Parkı'nda rahmetli hocam Prof.Dr.Günel Akdoğan ile uygulamaya çıkardık. Hoca ve ben bir ağacı tanıyamadık, "Sen bunu bir örneğini Faik Hoca'ya götür, hocaya sor, o tanır." dedi. Ben de Faik hocama başvurdum. Rahmetli hocam bu yaprağın kuzeyden, gölgede kalan ve alt dallardan alındığı için normal yapısını göstermediğini söyleyerek teşhisini bildirdi. Hocamdan ders alan biri olarak olarak çook şanslıyım." Mustafa Var

"Başucu kitabımız, hocamı rahmetle anıyorum." Fazıl Selek

"Rahmetli Hocamızın çok değerli bir kitabıydı ve daima yanibaşımızda tutardık." Yusuf Cengiz

"Rengigül hanım mrh. Rahmetli saygıdeğer babanızın bu eserinin bende hem taraması hem de eskimiş bir baskısı var. Arazi çalışmalarına çıkmadan önce hep bakardım. Işıklarda huzurla uyusun..." Prof. Dr. Murat Türkeş