Açıklama

Spordaki Heyecanları Kullanılabilir Enerjiye Çevirebilmek!

15 Mayıs 2021 gecesi Türk futbolseverleri heyecan içinde maçlara kilitlenmişti anlayabildiğim kadarıyla. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe yani benim küçüklüğümden bu yana bilebildiğim üç köklü ve üç ezeli rakip şampiyonluk için mücadele verdi. Beşiktaş şampiyon oldu.  

Tüm yurt içi ve yurt dışında bu maçları izleyenlerin heyecanlarını belgesel olarak videoya alabilmeyi isterdim. Yüz ifadelerini... Aynı zamanda bu maçlardaki oyuncuların teknik direktör ve başkanların da yüz ifadelerini de tabii... Bu müthiş uzun metrajlı bir belgesel olurdu.  

Aynı anda kazanma mücadelesi!  

Oyuncuların ritmine paralel izleyicilerin tepkileri incelenmesi gereken bir bilim dalı olduğunu düşünüyorum.  

İzleyicilerin heyecan, stres anındaki nabızları ile oyuncu, teknik direktör, başkan, yöneticilerin nabızları, kalp ritimlerinin toplamı dün ne idi onu merak ediyorum.  

“People of Interest” hayli ilginç ve heyecanlı bir seri. Bunun gibi  dijital verilerin anında görülebildiği bir yazılım olsa “Sports of Interest” gibi mesela, kare kare tüm izleyenlerin, oyuncuların heyecanları, kalp atışları, mimikleri izlenebilse idi dün toplam enerji neye eşit olurdu ve bu enerji toplanabilse idi neyi çalıştırabilecek güçte olurdu?  

Bu heyecanlardan alınacak enerjiyi kullanılabilir enerjiye çevirebilmeyi icat etmek isterdim. Hem bir belgesel olarak izlenebilecek bir sanat eseri ortaya çıkardı hem de bu enerjiyi dünyanın kullanabilmesine çevirebilmek ekonomik bir girdi sağlardı. Barajlardan elektrik üretimi gibi.  

Bu düşüncemi stadyumlar için de düşünüyorum. Stadyumlardaki insan gücü heyecanını elektrik enerjisine dönüştürebilmek. Zaten maç olmadığında boş durmamalarının da alternatif çözümleri olmalı.  

Evet, Simon Kuper’in sosyolojik bakışına saygı duyuyorum ve ben de bu enerji patlamalarının (ki sıkça -her maçta- yaşanan) kullanılabilir bir enerjiye dönüşmesini ekonomiye katkı açısından arzu ediyorum.  

 

17.05.2021